Åtal väckt för bl.a. mord och förberedelse till mord i Haninge, söder om Stockholm

Publicerad: 2023-03-16 09:08:00

Åklagare Anna Hankkio har i dag väckt åtal mot fyra män och en kvinna misstänkta för delaktighet i våldsbrott och vapenbrott som inträffade i Haninge i mars 2022. Brotten kan kopplas till en konflikt mellan olika kriminella grupperingar i Stockholmsområdet.

Den 4 mars 2022 sköts en man i 30-årsåldern till döds med ett stort antal skott när han satt i en bil i ett industriområde i Haninge. Två av de åtalade personerna, en 18-årig man och en 23-årig kvinna, misstänks för delaktighet i mordet. Utöver mord och medhjälp till mord väcks åtal för två fall av förberedelse till mord och ett synnerligen grovt vapenbrott. Fyra av de tilltalade har varit häktade sedan slutet av mars 2022, ytterligare en man sedan september 2022.

– Jag anser att utredningen visar att 18-åringen och 23-åringen har varit inblandade i mordet. Mannen har deltagit i mordet som utförare och kvinnan har främjat mordet genom att bl.a. upplåta den lägenhet där gärningspersonerna uppehållit sig innan och efter mordet och där vapnen förvarades, säger Anna Hankkio, senior åklagare vid Södertörns åklagarkammare.

– Samtliga tilltalade har tillsammans och i samförstånd innehaft stora mängder skarpladdade vapen, helautomatiska vapen av militär typ med tillhörande ammunition samt ett skarpladdat pansarskott – som förvarats i flerfamiljshus och i bilar på allmän plats. Därför anser jag att vapenbrottet är synnerligen grovt, säger Anna Hankkio.

De tilltalade har kopplingar till kriminella nätverk i Jordbro och Bro, samt till det kriminella nätverket Foxtrot.

En man, i media benämnd som Kurdiska räven, är häktad i utevaro på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord den 18 mars 2022 i Haninge. Han är alltjämt på fri fot.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 3666-22 och B 4669-22.

Rättegången kommer preliminärt att starta måndag 3 april och fortsätta till mitten av maj, totalt ca. 10-12 dagar. Det är Södertörns tingsrätt som beslutar tid för förhandlingen.

Kontakt

Senior åklagare Anna Hankkio är tillgänglig för media i dag torsdag kl. 13-14 på 010- 562 73 53.