Aktuella pressmeddelanden

December

 • Gotlands tingsrätt har idag dömt en 32-årig gotlänning och en 52-årig stockholmare för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering vid drygt 700 respektive cirka 150 tillfällen.

  Påföljden har bestämts till fängelse i5 år respektive 2 år och nio månader. Männen har utgett sig för att vara unga pojkar och sökt upp flickorna på barn- och ungdomssajter. De har sedan flyttat över kommunikationen med flickorna till t.ex. Facebook och Skype där det funnits möjligheter att använda web-kamera och skicka bilder. Männen har i flera fall hållit kontakt med samma flicka under långa tider och ibland uppträtt under flera identiteter mot henne. Vid kontakterna har de förmått flickorna att posera nakna för dem och i flera fall har de även förmått dem att visa när de onanerar. Männen har delat bilder och information om flickorna mellan varandra. De sammanlagt 44 flickorna har varit mellan 9 och 14 år när brotten begicks. - Tingsrätten har tydligt markerat att det rör sig om mycket allvarlig och hänsynslös brottslighet. Rätten har i huvudsak delat vår uppfattning om att sexualbrott som sker på nätet inte självklart är mindre allvarliga än fysiska övergrepp.Tingsrätten delar däremot inte vår uppfattning om att det också rör sig om sexuella övergrepp mot barn. Rätten har inte tolkat straffbestämmelserna på det sätt som vi menar att det finns stöd för att göra. Vi kommer att analysera domskälen för att ta ställning till om det finns anledning att överklaga domen, säger kammaråklagare Charlotta Tanner. Förundersökningen mot männen inleddes i november förra året och rättegången har omfattat mer än 60 förhandlingsdagar. Det är en av landets mest omfattade utredningar i sitt slag. Enligt tingsrättens dom ska båda männen vara kvar i häkte tills dess det finns en lagakraftvunnen dom eller annat bestäms.

  Läs mer
 • Hovrättsdom i det så kallade Taxi Tony-målet

  I dag klockan 14:00 kommer Svea hovrätt att meddela dom i det så kallade Taxi Tony-målet, där ett antal personer åtalats misstänkta för att ha deltagit i ett nätverk som via utkörning sålt större mängder kokain till köpare i Stockholmsområdet.

  Läs mer

  I dag klockan 14:00 kommer Svea hovrätt att meddela dom i det så kallade Taxi Tony-målet, där ett antal personer åtalats misstänkta för att ha deltagit i ett nätverk som via utkörning sålt större mängder kokain till köpare i Stockholmsområdet.

  Åklagarna i målet finns tillgängliga för kommentarer mellan klockan 14:15 och 15:00 i dag fredag den 19 december.

  Läs mer
 • Det har begärts att beslutet om att inte inleda förundersökning i fallet Dawit Isaak ska överprövas av riksåklagaren.

  Riksåklagaren har nu fått ärendet på sitt bord. Tidigare har en åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm och en överåklagare vid Utvecklingscentrum Stockholm granskat ärendet och beslutat att inte inleda en förundersökning mot Eritreas regering för brott mot mänskligheten m.m. - Jag kommer att gå igenom ärendet noga och sedan fatta beslut om en förundersökning ska inledas eller inte, säger riksåklagare Anders Perklev. Ett beslut kan väntas tidigast i januari 2015.

  Läs mer
 • Presskonferensen kommer att hållas i Lunds tingsrätt omedelbart efter häktningsförhandlingen.

  Häktningsförhandlingen börjar kl. 10. Medverkar på presskonferensen gör kammaråklagare Helena Lundström samt representanter för polisen.

  Läs mer
 • Häktningsförhandlingen hålls klockan 10.00 fredag den 12 december i Lunds tingsrätt.

  Efter häktningsförhandlingen håller kammaråklagare Helena Lundström en presskonferens i polishuset i Lund, exakt tidpunkt ännu inte bestämd.

  Läs mer
 • Erkännande i misstänkt dubbelmord

  Den man som sitter anhållen misstänkt för mord på en kvinna och ett barn i Dalby har erkänt. Den anhållne mannen är make till kvinnan och far till barnet. Häktningsförhandling kommer att hållas i morgon fredag, tidpunkt ännu inte bestämd. Efter häktningsförhandlingen kommer kammaråklagare Helena Lundström att hålla en presskonferens. Närmare information om tid och plats kommer under fredagen. Någon ytterligare information kan inte lämnas för tillfället.

  Läs mer
 • En sammanfattning av fakta om tillslaget på tisdagen.

  På morgonen tisdag den 9 december gjordes ett tillslag mot en serverhall i Stockholmstrakten. Flera servrar togs i beslag. Serverhallen har kopplingar till fildelningstjänsten the Pirate Bay. Brottsmisstanken är upphovsrättsintrång. Under den närmaste tiden kommer ett antal utredningsåtgärder att vidtas, bland annat förhör med olika personer. Mer information lämnas när så är möjligt.

  Läs mer
 • En kvinna och ett barn har hittats döda i Dalby utanför Lund. En person är anhållen.

  Utredningen är inne i ett mycket tidigt skede och det går därför för närvarande inte att lämna några upplysningar om ärendet. Information kommer att publiceras när det är möjligt.

  Läs mer
 • Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag fattat beslut om förundersökningen om israelisk militärs bordning av fartyg på väg mot Gaza 2010 och 2012. Förundersökningen läggs ned.

  Förundersökning inleddes den 26 juni 2014 om eventuella brott i samband med händelserna den 31 maj 2010 och den 20 oktober 2012, då israeliska soldater på internationellt vatten bordade och beslagtog fartyg på väg mot Gaza. De brott för vilka förundersökning inleddes var grov misshandel, olaga hot, grovt brott, grov stöld samt folkrättsbrott. Däremot inleddes inte förundersökning om kapning och olaga frihetsberövande eftersom bordningarna i sig, under rådande förhållanden, inte kunde föranleda individuellt straffansvar. - Efter att ha hört de svenska målsägarna har vi identifierat vissa gärningar som skulle kunna vara brott, men gärningsmännen är fortsatt okända och vi ser inga möjligheter att klarlägga deras identitet. Dessutom, de gärningar som är begångna på israeliskt territorium har vi inte jurisdiktion över, säger kammaråklagare Henrik Attorps vid Internationella åklagarkammaren Stockholm. Förundersökningen har endast varit inriktad på de svenska målsägandena. Den har således inte berört eventuella brott som riktats mot andra länders medborgare.

  Läs mer
 • Åtal har väckts mot tidigare VD i det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB i Göteborg.

  Åtalet avser ett inköp av sex flaskor mousserande vin, ostbrickor, sparris och parmesanost för 76,08 euro som dåvarande VD:n köpte med bolagets kreditkort i mars 2010 i Cannes, i samband med en fastighetsmässa. Vid hemkomsten redovisades endast en kontoslipp som underlag till kreditfakturan, dvs. inte själva kvittot. På kontoslippen antecknade VD:n att det avsåg "frukostmat". Av utredningen har det framkommit att VD:n överlämnat de inköpta varorna till bekanta i Cannes. - Jag gör gällande att VD:n varit vilseledande genom att han redovisat inköpen som utlägg för frukost trots att det inte varit fråga om frukostmat. Han har också, i strid mot de interna reglerna om hur bolagets kreditkort ska användas, inte bifogat kvitto, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

  Läs mer
 • Sida
  -9 -8 -7 -6 -5 -4 -3 -2 -1 0 >