Aktuella pressmeddelanden

2018

  • Sex personer åtalas i dag vid Solna tingsrätt.

    Åtalet för tre av de åtalade avser förberedelse till terroristbrott bestående i misstankar om att de tre personerna har skaffat och förvarat stora mänger kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor. Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige. Alla sex åtalas även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, finansieringslagen. Åtalen i den delen avser misstankar om att pengar som skickats från Sverige av de sex åtalade personerna till utländska mottagare, har gjorts tillgängliga för Islamiska Statens verksamhet utomlands. Alla åtalade förnekar samtliga terroristrelaterade brott. Därutöver omfattar åtalet vissa i sammanhanget mindre allvarliga brott. De misstänkta brotten har begåtts i Strömsund, Jämtland, och olika platser i Stockholmsområdet. Fem av de sex personerna är häktade. Åklagare vid Riksenheten för Säkerhetsmål har lett förundersökningen. Ärendet har utretts vid Säkerhetspolisen. Huvudförhandlingen väntas kunna börja den 7 januari och kunna avslutas i början av februari 2019. Målnummer i Solna tingsrätt är B 3678-18. Åklagaren, chefsåklagaren Per Lindqvist, har inte möjlighet att vara tillgänglig för media före rättegången.

    Läs mer
  • Åtal för mord och mordförsök

    Den man som suttit häktad vid Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på Riksdalersgatan i Högsbo den 28 december 2017 och för mord på Sikelgatan i Högsbo den 8 mars 2018 har i dag åtalats för dessa brott. Han har också åtalats för försök till stöld vid båda tillfällena.

    Läs mer

    Den man som suttit häktad vid Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på Riksdalersgatan i Högsbo den 28 december 2017 och för mord på Sikelgatan i Högsbo den 8 mars 2018 har i dag åtalats för dessa brott. Han har också åtalats för försök till stöld vid båda tillfällena.

    Den åtalade mannen är bosatt i Högsbo inte långt från brottsplatserna. Mannen nekar till brott. Det finns inget som tyder på att gärningsmannen kände brottsoffren. Båda gärningar har skett nattetid och målsägandena har varit hemma. Utredningen ger inte något svar på hur mannen tagit sig in i lägenheterna. Den åtalade mannen är misstänkt för att ha tagit sig in i lägenheterna i avsikt att stjäla. När lägenhetsinnehavarna har upptäckt gärningsmannen har denne inte flytt utan istället tagit till ett kraftigt övervåld och huggit målsägandena i överkroppen med kniv eller annat vasst föremål. Vid det första gärningstillfället den 28 december 2017 lyckades målsäganden trots ett flertal knivhugg skrämma iväg gärningsmannen. Vid det andra tillfället, natten mellan den 7 och 8 mars 2018, dödades målsäganden. Förundersökningsledare har varit kammaråklagare Håkan Johansson. Han kan nås på telefon i dag den 27 december efter kl. 13.00 på 010-562 70 88. Huvudförhandlingen är beräknad att påbörjas onsdagen den 9 januari 2019. Målnummer vid Göteborgs tingsrätt är B 7796-18.

    Läs mer
  • Åtal har i dag väckts mot en man för grova sexualbrott som inträffade för mellan 14 och 22 år sedan. Åklagaren är tillgänglig för media.

    En man har åtalats för grova våldtäkter och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Händelserna inträffade 1996-2004. Mannen avtjänar för närvarande straff för våldtäkt mot barn. En bilaga till stämningsansökan (åtalet) som innehåller detaljer om händelseförloppen och personliga förhållanden är sekretessbelagd. Åklagaren kan därför inte svara på frågor som rör detta. Kontakt Kammaråklagare Lotta Nielsen, 010-562 70 24, tillgänglig i dag den 27 december klockan 11-12. Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B13907-18

    Läs mer
  • Hur arbetar åklagare och utredare vid avdelningen för särskilda utredningar när poliser och andra anställda inom rättsväsendet anmäls och utreds för brott? Under en förmiddag ger vi en allsidig belysning av hur arbetet går till och vilka överväganden som görs i mediekontakterna under en förundersökning.

    Seminariet riktas främst till journalister, ledarskribenter och krönikörer som bevakar rättsområdet. Det här är ett kunskapshöjande seminarium där vi med hjälp av avslutande ärenden ger exempel och beskriver hur arbetet går till. Pågående förundersökningar kommer inte att diskuteras eller kommenteras. Medverkande Från Åklagarmyndigheten:Chef för Särskilda åklagarkammaren, överåklagare Anders JakobssonChefsåklagare Martin TidénFrån Polismyndigheten:Chef för avdelningen för särskilda utredningar, polisdirektör Ebba Sverne Arvill Polismästare Jan Carlsson Tid och plats Onsdag 9 januari kl. 9 - 11. Kaffe och macka finns från 8.45. Åklagarmyndighetens huvudkontor, Östermalmsgatan 87C, 3 tr. Anmälan Hör gärna av dig till pressansvarig Annika Collin om du har frågor om seminariet, 010-562 50 15. Anmälan görs till [email protected]. Senast torsdag den 3 januari vill vi att du anmäler dig. Begränsat antal platser. Åklagarmyndighetens presstjänst010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm har i dag begärt en ung man häktad på sannolika skäl misstänkt för mord i Enskede i söndags.

    I söndags sköts en person till döds i en lägenhet i Enskede i södra Stockholm. En ung man greps och anhölls strax efter händelsen på sannolika skäl misstänkt för mord. Åklagare har i dag under förmiddagen begärt den misstänkte häktad. Häktningsförhandling i ärendet inleddes klockan 13 i dag vid Södertörns tingsrätt. KontaktKammaråklagare Lisa dos Santos kommer att vara tillgänglig för media på 010-562 53 13 efter att häktningsförhandlingen avslutats (från cirka 13.45).Presstjänsten 010-562 50 20

    Läs mer
  • Natten mot lördagen den 21 juli i år avled en ung man, född 1999, i samband med ett polisingripande. Särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning i syfte att utreda om tjänstefel begåtts.

    Ett rån inträffade under natten den 21 juli i Linköping. En polispatrull anträffade de förmodade gärningsmännen, som vid polisens kontaktförsök skingrades åt olika håll. I samband med det kom poliserna ifrån varandra och en av poliserna hamnade i en mycket hotfull situation med en av de förmodade gärningsmännen. Polismannen sköt då verkanseld mot mannen som avled av skottskadorna.Det är rutin att inleda förundersökning vid den här typen av händelser. Förundersökningen inleds för att åklagaren ska kunna vidta utredningsåtgärder i syfte att utreda om något tjänstefel eller annat brott begåtts. - Jag menar att det av förundersökningen framgår att polismannen befunnit sig i en nödvärnssituation då han avlossade skotten. Polismannen har blivit angripen och fasthållen runt halsen av ynglingen. Polismannen försöker avvärja våldet med sin batong och tårgasspray, vilket misslyckas. Polismannen skjuter därefter verkanseld från mycket nära håll, berättar chefsåklagare Maria Sterup och fortsätter:- Min bedömning är att det inte varit uppenbart oförsvarligt av polismannen att i den uppkomna situationen avlossa verkanseld. Uppgifterna i ärendet ger därför inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Det finns därför inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Beslutet KontaktChefsåklagare Maria Sterup är tillgänglig för media i dag onsdag mellan klockan 11 och 12 på 010-562 70 68.Presstjänsten010-562 50 20 Fakta om Särskilda åklagarkammarenVid Särskilda åklagarkammaren handläggs främst misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.

    Läs mer
  • Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar om straffrättslig lag kan tillämpas trots att den hänvisar till en teknisk standard på engelska och inte finns tillgänglig i svensk översättning.

    En person åtalades för brott mot strålskyddslagen för att olovligen ha innehaft en stark laserpekare i sin bil på allmän plats. Hovrätten ogillade åtalet eftersom det skulle strida mot legalitetsprincipen att tillämpa strålskyddslagstiftningen då den hänvisar till en teknisk standard som bara finns tillgänglig på engelska. Riksåklagaren har i dag överklagat hovrättens dom och yrkar att Högsta domstolen ska döma den tilltalade för brott mot strålskyddslagstiftningen. Enligt riksåklagaren vore det av stor vikt för en enhetlig och rättvis rättstillämpning att Högsta domstolen klargör om strafflag kan tillämpas trots att lagen fylls ut av normer som inte finns tillgängliga på svenska utan endast på engelska. Domstolar har bedömt denna fråga olika och det finns därför behov av klargörande uttalanden av Högsta domstolen. -Av rättssäkerhetsskäl är det viktigt att den enskilde kan förutse om en viss gärning är straffbar eller inte. Den enskilde förutsätts också känna till strafflagstiftningens innehåll. Det är därför viktigt att strafflag är så tydlig, precis och begriplig som möjligt. Svenska lagar och förordningar ska därför vara skrivna på svenska, säger vice riksåklagare Kerstin Skar och fortsätter: - I detta fall hänvisas dock i strålskyddslagstiftningen till en internationell teknisk standard på över 100 sidor som består av bl.a. tekniska formler och tabeller. Standarden finns på engelska, franska och tyska. Personer med speciell teknisk sakkunskap kan förväntas kunna ta del av standarden på engelska. Att översätta till svenska skulle innebära en omfattande arbetsinsats som sannolikt inte skulle motsvaras av någon reell nytta. Det är också en mycket liten del av straffbudet som fylls ut av den aktuella standarden. Överklagandet Vad är legalitetsprincipen? Det är en rättssäkerhetsprincip som innebär att ingen kan straffas utan stöd av lagen. För att det ska räknas som ett brott måste handlingen exakt motsvara lagens beskrivning av brottet. Det är lagen vid gärningstillfället som gäller. Lagen ska också vara begriplig och precis i sin utformning. Kontakt: Byråchef Hedvig Trost 010-562 50 26 finns tillgänglig per telefon onsdag 19 december fram till kl. 13.30. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • En anhållen, misstänkt för försök till mord i Mölnlycke den 3 november, har häktats vid Göteborgs tingsrätt i dag.

    Vid händelsen i Mölnlycke skottskadades fem personer och två misshandlades på annat sätt. Tretton män satt initialt anhållna i ärendet misstänkta för grov misshandel respektive försök till mord men samtliga släpptes på fri fot eftersom bevisningen då inte räckte för att begära någon av dem häktad.Den man som nu häktats vid Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till mord är en av dem som greps och anhölls i samband med händelsen. - Mannen inställde sig till förhör i söndags efter att ha varit anhållen i frånvaro under en tid. Ny bevisning gör nu att misstankarna mot honom har stärkts. Han är misstänkt för att ha skjutit mot flera personer. Mannen nekar fortfarande till brott, berättar kammaråklagare Håkan Johansson.- Nu kommer utredningen att fortsätta med nya förhör och vi väntar fortfarande på att den tekniska utredningen ska bli färdig. Misstankarna mot de övriga som greps i samband med skjutningen kvarstår. Åklagaren kan i nuläget inte lämna ytterligare kommentarer om förundersökningen eller vilka åtgärder som planeras i utredningen den närmsta tiden. När ny information kan lämnas kommer den att kommuniceras via pressmeddelande.Målnummer vid Göteborgs tingsrätt B 14709-18 Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare har begärt en person häktad för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott. Åklagaren är tillgänglig för media efter häktningsförhandlingen.

    Den person som igår anhölls efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har nu begärts häktad. Häktningsframställan är inlämnad till Vänersborgs tingsrätt och häktningsförhandlingen kommer att ske i dag fredag den 14 december klockan 14 i sal 3 i Göteborgs tingsrätt. Målnummer Vänersborgs tingsrätt: B 4978-18. Kontakt Kammaråklagare Henrik Olin kommer vara tillgänglig på plats direkt efter förhandlingen och därefter på telefon i en timme, 010-562 59 47. Ytterligare information kan inte lämnas före häktningsförhandlingen. Läs tidigare pressmeddelande i ärendet från 13 december. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott. Flera andra personer har hämtats till förhör.

    Säkerhetspolisen gjorde under torsdagsmorgonen den 13 december insatser på flera platser i västra Sverige. Ingripandena genomfördes i samverkan med Polismyndigheten där Nationella operativa avdelningen lett arbetet. Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har en person anhållits. Misstankarna rör förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott samt grovt vapenbrott. Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har pågått under en tid och det finns internationella kopplingar. Säkerhetspolisens insats gjordes efter ett intensivt och omfattande underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare. Det råder förundersökningssekretess i ärendet. Kontakt Säkerhetspolisens presstjänst: 010-568 79 00. Åklagaren är inte tillgänglig i nuläget.

    Läs mer
  • Sista rättegångsdag i mordärende i Huskvarna

    Torsdag 13 december avslutas rättegången i Jönköpings tingsrätt i ett ärende där två unga personer misstänks för att ha mördat en man i en park i Huskvarna. Kammaråklagare Linda Schön är tillgänglig för media utanför förhandlingssalen en kort stund efter att rättegången avslutats.

    Läs mer

    Torsdag 13 december avslutas rättegången i Jönköpings tingsrätt i ett ärende där två unga personer misstänks för att ha mördat en man i en park i Huskvarna. Kammaråklagare Linda Schön är tillgänglig för media utanför förhandlingssalen en kort stund efter att rättegången avslutats.

    Exakt tidpunkt för när förhandlingen avslutas går inte att säga på förhand. Enligt tingsrättens planering ska förhandlingen pågå hela dagen. Preliminär sluttid är kl. 16.30. Målnummer Jönköpings tingsrätt B 3196-18. Åklagaren har inte möjlighet att vara tillgänglig vid annan tidpunkt än denna. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Dom i narkotikamål i Stockholm

    Torsdag den 13 december kl. 11 meddelar Solna tingsrätt dom i ett ärende om synnerligen grovt narkotikabrott inom en kriminell gruppering. Åklagarna är tillgängliga för media.

    Läs mer

    Torsdag den 13 december kl. 11 meddelar Solna tingsrätt dom i ett ärende om synnerligen grovt narkotikabrott inom en kriminell gruppering. Åklagarna är tillgängliga för media.

    Totalt har tio personer åtalats för inblandning i en storskalig narkotikaverksamhet i Västerort i Stockholm. Läs tidigare pressmeddelande från 20 september 2018 då åtal väcktes. Tingsrättens målnummer: B 10040-17. KontaktÅklagarna är tillgängliga för media kl. 13-14 torsdag 13 december. Kammaråklagare Isabelle Bjursten, 010-562 55 45. Kammaråklagare Henrik Söderman, 010-562 54 84. Kammaråklagare Ulrika Lindsö, 010-562 57 71. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Förundersökning om operationer öppnas efter överprövning

    Överåklagare Mikael Björk har beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen om två personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Båda målsägarna har avlidit. Kirurgen är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

    Läs mer

    Överåklagare Mikael Björk har beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen om två personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Båda målsägarna har avlidit. Kirurgen är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

    I oktober 2017 lades förundersökningen ned mot den kirurg som tidigare var anställd på Karolinska universitetssjukhuset. En målsägande och anhöriga till två andra målsägande, som numera är avlidna, begärde ärendet överprövat. Överprövningen är gjord av Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg. -Vi har valt att titta på hela ärendet och granska de tre patienter som alla fått sina luftstrupar ersatta. Nu öppnas förundersökningen om två av patienterna. Det handlar om en kvinna från Turkiet och en man från Island. Det medicinska underlaget för den tredje patienten, som kom från USA, är inte tillräckligt och därför öppnas inte den förundersökningen, säger överåklagare Mikael Björk. Det här innebär att det kan väckas åtal längre fram, om det finns skäl för det. Det är ännu för tidigt att säga. -Jag gör en annan rättslig bedömning än vad tidigare åklagare har gjort. Det betyder inte att åklagaren har gjort en felaktig bedömning. Rättsläget är nämligen inte alldeles klart. Det finns inte särskilt många domar från Högsta domstolen som ger vägledning. Trots det gör jag bedömningen att det finns förutsättningar för att återuppta förundersökningen i de delar som berör den isländske mannen och den turkiska kvinnan, säger Mikael Björk. Överåklagare Mikael Björk kommer att leda den fortsatta förundersökningen. Dokument Beslut åm-2017-6793(pdf) Beslut åm-2017-6793.2 (pdf) Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Status i ärende med polisskjutning

    Förundersökningen om händelsen där en 20-årig man sköts till döds av polis på morgonen den 2 augusti i Stockholms innerstad fortsätter. Åklagaren väntas fatta beslut i början av 2019.

    Läs mer

    Förundersökningen om händelsen där en 20-årig man sköts till döds av polis på morgonen den 2 augusti i Stockholms innerstad fortsätter. Åklagaren väntas fatta beslut i början av 2019.

    Utredningen syftar till att klargöra vad som hände i samband med skjutningen. Förhör med flera personer och tekniska undersökningar har genomförts. -Vi sammanställer och analyserar det omfattande utredningsmaterialet. När det arbetet är klart kommer jag att fatta beslut. Det är viktigt att utredningen kan genomföras metodiskt och grundligt på sedvanligt sätt, säger förundersökningsledare Martin Tidén. När åklagaren fattar beslut kommer det att kommuniceras via ett pressmeddelande. Åklagaren har i nuläget inga fler upplysningar att lämna i ärendet. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Kvinnors vittnesmål viktiga vid krigsbrott

    I dag delas Nobels fredspris ut till Nadia Murad och Denis Mukwege för deras arbete med att få ett slut på användning av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter. I Sverige finns krigsbrottsåklagare som har utbildats särskilt i att utreda dessa brott.

    Läs mer

    I dag delas Nobels fredspris ut till Nadia Murad och Denis Mukwege för deras arbete med att få ett slut på användning av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter. I Sverige finns krigsbrottsåklagare som har utbildats särskilt i att utreda dessa brott.

    I dag delas Nobels fredspris ut till Nadia Murad och Denis Mukwege för deras arbete med att få ett slut på användningen av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter. På Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar åklagare med särskild inriktning på att utreda krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord. Sverige bedriver också ett nära samarbete med andra europeiska länder för att utreda och lagföra förövare som kan befinna sig inom EU. - Vi delar ordföranden i Nobelkommitténs budskap om att kvinnor som används som ett vapen i konflikter behöver skydd och att deras förövare måste ställas till svars. Det är av stor vikt att dessa frågor uppmärksammas och även att det blir känt att vi i Sverige kan åtala för dessa brott, oavsett var de är begångna, säger chefsåklagare Lise Tamm. Att utreda sexuellt våld i väpnade konflikter kräver särskild kompetens - både för att upptäcka brotten och för att de ska kunna utredas. De svenska krigsbrottsåklagarna, som har utbildats särskilt i att utreda sexuellt våld i väpnade konflikter, menar att det är mycket viktigt att även kvinnliga målsägare kommer till tals i utredningar om krigsförbrytelser och andra internationella brott. - Vi tror att det fortfarande finns förövare och offer i Europa som vi inte har kännedom om. Kvinnors vittnesmål är oerhört betydelsefulla, både för att belysa eventuellt sexuellt våld men också för att påvisa de fulla konsekvenserna av de mest allvarliga brotten som svensk och internationell rättsordning känner. De här utredningarna är komplicerade och kräver tålamod men ambitionen är hög i Sverige, säger kammaråklagare Reena Devgun som är samordnare för Sveriges krigsbrottsåklagare. Har du information som du vill lämna till svenska myndigheter, kontakta polisen, se https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/krigsbrott/ Kontakt Chefsåklagare Lise Tamm, 010-562 54 48 Kammaråklagare Reena Devgun, 010-562 57 62

    Läs mer
  • Tisdag den 11 december håller åklagaren pressträff om överprövningen som rör en kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

    Kirurgen var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Operationerna utfördes 2011-2013. Förundersökningen lades ned den 12 oktober 2017. En målsägande och anhöriga till två andra målsägande som numera är avlidna, begärde ärendet överprövat. Utvecklingscentrum Göteborg inledde i december 2017 en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande. Den 11 december fattar överåklagare Mikael Björk beslut i ärendet. Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning att det var riktigt att lägga ned förundersökningen. Då avslutas ärendet med det beslutet. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas och att förundersökningen återupptas. Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum tisdag den 11 december klockan 11, på Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm. Insläpp från 10.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara. Anmäl dig till [email protected] senast måndag den 10 december kl. 16. Medverkar gör överåklagare Mikael Björk. Tillfälle för intervju med åklagaren kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagaren kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna. Engelsk tolk kommer att finnas tillgänglig vid efterföljande intervjuer för att tolka från engelska till svenska och vice versa. Välkommen med din anmälan. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagare har i dag väckt åtal mot en man som misstänks ha mördat sin fru och sina två barn i Västra Frölunda i Göteborg tidigare i år.

    Tidigt på morgonen den 2 september 2018 ringde den nu åtalade mannen till polisen och berättade att han dödat sin fru och sina två barn. Polis och ambulans var snabbt på plats och kunde konstatera att det i den gemensamma bostaden fanns en avliden kvinna och två avlidna minderåriga barn. Mannen har därefter genomgått en rättspsykiatrisk utredning. I dag har åtal väckts i ärendet. -Mannens uppgifter om att det var han som dödade sin familj får starkt stöd av vad som framkommit under förundersökningen. Han synes ha drabbats av psykisk ohälsa vilket lett till att han begått de ofattbara gärningarna, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson. Åtalet är inlämnat till Göteborgs tingsrätt, målnummer B 11646-18. Huvudförhandling i Göteborgs tingsrätt börjar den 17 december och fortsätter den 19 december. KontaktKammaråklagare Helena Treiberg Claeson är tillgänglig per telefon i dag 7 december kl 11.30-12.30 på telefon 010-5627069. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Tisdag den 11 december håller åklagaren pressträff om överprövningen som rör en kirurg som tidigare varit anställd på Karolinska universitetssjukhuset där han utfört operationer av luftstrupar.

    Kirurgen var delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Operationerna utfördes 2011-2013. Förundersökningen lades ned den 12 oktober 2017. En målsägande och anhöriga till två andra målsägande som numera är avlidna, begärde ärendet överprövat. Utvecklingscentrum Göteborg inledde i december 2017 en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande. Den 11 december fattar överåklagare Mikael Björk beslut i ärendet. Antingen delar överåklagaren den tidigare åklagarens bedömning att det var riktigt att lägga ned förundersökningen. Då avslutas ärendet med det beslutet. Eller så beslutar överåklagaren att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas och att förundersökningen återupptas. Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum tisdag den 11 december klockan 11, på Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, Stockholm. Insläpp från 10.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister kan närvara. Anmäl dig till [email protected] senast måndag den 10 december kl. 16. Medverkar gör överåklagare Mikael Björk. Tillfälle för intervju med åklagaren kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Åklagaren kommer inte att ha möjlighet att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna. Engelsk tolk kommer att finnas tillgänglig vid efterföljande intervjuer för att tolka från engelska till svenska och vice versa. Välkommen med din anmälan. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • De två män som varit anhållna för intrång på Musköbasen har häktats på sannolika skäl misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

    Männen har vid mer än ett tillfälle under perioden 30 november - 2 december gjort intrång på Musköbasen i Stockholms södra skärgåd. Åtal ska vara väckt senast den 19 december. Parterna vid dagens häktningsförhandlingar är belagda med yppandeförbud, varför ingen ytterligare information kan lämnas för tillfället. Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 16964-18. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • En person åtalas i dag vid Kristianstads tingsrätt misstänkt för mord på en kvinna i Åhus mellan den 9 och 10 april 2018.

    Målsäganden, en 32-årig kvinna, påträffades död i sin bostad efter att ha utsatts för knivvåld. Den misstänkte, sambo till målsäganden, misstänks för mordet. Under utredningen har det framkommit att brottsoffret och den misstänkte har levt tillsammans och att ingen annan varit närvarande i stugan under händelseförloppet. - Enligt min bedömning är det här en tragisk relationshistoria och en gärning begången i hastigt mod, säger kammaråklagare Martin Hansson som lett förundersökningen. Den misstänkte förnekar brott då han i förhör uppgett att han handlat i självförsvar. Ett flertal vittnen, framförallt poliser och läkare, kommer att höras under rättegången. Förhandlingen beräknas ta 3-4 dagar och är bestämd av domstolen att påbörjas den 11 december. Målnummer i Kristianstads tingsrätt: B 796-18 Kammaråklagare Martin Hanssonär tillgänglig för media i dag den 5 december 13.30-14.30, tel. 010-562 62 88. Presstjänsten010-562 50 20

    Läs mer
  • Sida
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >