Åklagarmyndighetens

Lägesrapport om överfallsvåldtäkterna i Malmö november-december 2017

2018-02-13
I fallet om anmälan om grov våldtäkt den 28 december 2017 på Serenadgatan i Malmö har åklagaren i dag beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom något brott inte har ägt rum.

Den bevisning som finns i ärendet i form av teknisk bevisning samt vittnesförhör har inte gett stöd för kvinnans berättelse om vad som skulle ha hänt. När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, skriver kammaråklagare Lena Körner vid Malmö åklagarkammare i beslutet.

Kvinnan har delgetts misstanke om falskt larm.

Samarbete med gärningsmannaprofilgruppen har skett i detta ärende.

De andra våldtäktsärendena påverkas inte av detta beslut, utan förundersökningarna bedrivs på samma sätt som tidigare.

Då förundersökningssekretess föreligger kommer inte några ytterligare uppgifter att lämnas av åklagaren om det aktuella beslutet.

 

Presstjänsten
010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Tre ungdomar som varit anhållna nu släppta

  2018-05-24 De tre tonårspojkar som natten till onsdagen anhölls misstänkta för förberedelse till mord i Malmö har släppts på fri fot. Misstankarna mot pojkarna kvarstår.

 • Dom i arbetsmiljömål

  2018-05-24 I dag klockan 14 meddelade Hovrätten för övre Norrland dom i ett mål om arbetsmiljöbrott där en man avled och flera skadades på en anläggning i Luleå. Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom.

 • Åtal för grov mordbrand mot synagoga i Göteborg

  2018-05-24 På fredag den 25 maj 2018 väcker åklagaren åtal mot tre personer misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand mot Judiska församlingen i Göteborg den 9 december i fjol.

 • Dom meddelas i terroristbrottärende på Drottninggatan - uppdaterad

  2018-05-23 Torsdag den 7 juni klockan 13 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ärendet där en man är åtalad misstänkt för terroristbrott på Drottninggatan den 7 april 2017. Åklagaren finns tillgänglig per telefon för att kortfattat kunna kommentera domen den 7 juni.

 • Läs mer