Åklagarmyndighetens

Lägesrapport om överfallsvåldtäkterna i Malmö november-december 2017

2018-02-13
I fallet om anmälan om grov våldtäkt den 28 december 2017 på Serenadgatan i Malmö har åklagaren i dag beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom något brott inte har ägt rum.

Den bevisning som finns i ärendet i form av teknisk bevisning samt vittnesförhör har inte gett stöd för kvinnans berättelse om vad som skulle ha hänt. När kvinnan i förhör har konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen. Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt, skriver kammaråklagare Lena Körner vid Malmö åklagarkammare i beslutet.

Kvinnan har delgetts misstanke om falskt larm.

Samarbete med gärningsmannaprofilgruppen har skett i detta ärende.

De andra våldtäktsärendena påverkas inte av detta beslut, utan förundersökningarna bedrivs på samma sätt som tidigare.

Då förundersökningssekretess föreligger kommer inte några ytterligare uppgifter att lämnas av åklagaren om det aktuella beslutet.

 

Presstjänsten
010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

  • Anmälan om misstänkt föremål hos åklagare

    2018-02-15 En åklagare i Bälinge utanför Uppsala har anmält ett misstänkt föremål i anslutning till dennes bostad. Polisen och nationella bombskyddet har kommit till platsen för att ta hand om och undersöka det misstänkta föremålet.

  • Åtal väckt i mordärende i Mantorp

    2018-02-13 Kammaråklagare Helene Gestrin har i dag tisdag 13 februari väckt åtal mot en 24-årig man misstänkt för ett dubbelmord i Mantorp i juni 2017. Han är även åtalad för bedrägeri. Den misstänkta mannen nekar till brott.

  • Man åtalad för flera sexualbrott mot tre flickor

    2018-02-13 Kammaråklagare Emelie Beillon har i dag väckt åtal mot en 19-årig man i Vänersborg som är misstänkt för våldtäkt mot barn, misshandel, sexuellt ofredande och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Åklagaren finns tillgänglig för media i eftermiddag.

  • Läs mer